P03 - coperta ALB TEXT 2

AlterMALL – In spatele blocului

         Concurs         

arh. Mihnea Simiras 

           "Welcome to our backyard!'

             Prin concurs se caută o alternativă la mall, înţeles nu ca spaţiu comercial ci ca un spaţiu folosit din ce în ce mai des ca loc al relaxării în marile oraşe. Locul ales pentru intervenţie este situat în Bucureşti şi reprezintă o configuraţie spaţială tipică moştenită din perioada comunistă: limita dintre fronturile de locuinţe colective înalte şi tesătura urbană tradiţională de locuinţe-vagon cu curte.
Zona este o limită între două tipuri de locuire, una care s-a dezvoltat natural în decursul timpului şi una impusă printr-un act abrupt. Din punctul de vedere al locuitorului “de la bloc” există un aspect care îl nelinişteşte atunci când îşi priveşte vecinii de peste stradă: curtea.
             Totuşi, omul s-a obişnuit cu locuirea la etajul al 10-lea, într-un apartament cu 3 camere, folosind echipamentele oraşului pentru sport, recreere, socializare, achiziţionare de diverse obiecte de importanţă mai mare sau mai mică. Majoritatea acestor activităţi sunt localizate în baruri, cluburi, mall-uri, magazine etc. Şi totuşi, uneori, este prea plcitisit ca să stea în apartament, prea leneş ca să iasă în oras si cu prea puţini bani ca să-i cheltuiasca pe distracţie sau cumpărături.
              Aşa că el coboară pe casa scării câteva etaje unde găseşte noua “curte”, cu tot ce o defineşte: atelierul, şopronul/podul, curtea din faţă (spre stradă) şi cea din spate (liniştită). Proiectul propune o extensie a spaţiului apartamentului, împărţită între vecini, care vrea să acopere domeniul incoerent dintre stradă şi bloc dându-i din nou sens. Problema împărţirii între vecini continuă spiritul traiului la bloc, unde spaţiile tind să se suprapună între interesele divergente ale locuitorilor, dar care tind să se echilibreze prin convenţii informale (uneori şi certuri).
              De asemenea, proiectul încearcă să medieze limita dintre ţesutul tradiţional de case (locuinţe individuale) şi bloc (locuinţe colective) prin introducerea unei noi nuanţe care să atenueze discrepanţa.