P10 - coperta 02

Butelier Govora – Casa si spatiu multifunctional (Romania)

Imagini diverse

 

 

Planuri si sectiuni

 

 

         Concurs         

arh. Mihnea Simiras 

http://butelier.ro/etapa-a-doua/

În lungul drumului, la marginea pădurii, într-o structură existentă, un om îşi face o casă. Cum spaţiul existent este gol, apare mai întâi o structură fixă, rigidă, care să dea startul locuirii. Ea respectă limita dintre pădure şi drum şi se aliniază la ele. Spaţiul existent se subîmparte astfel într-unul fix şi într-unul flexibil.

Scheme miscari ale spatiilor
Scheme de miscari ale spatiilor intre multiplele utilizari
Spaţiul fix este o structură ca un fagure, poros, un gest optim pentru a-şi asigura extinderea în timp. Ca orice om gospodar, el începe prin a ocupa primele câteva celule ale “fagurelui” cu un “nucleu dur”, cât să-i permită să fie aproape de ceea ce va urma. Acesta va fi compus din pivniţă, cameră de zi, dormitor, bucătărie şi loc de luat masa. În timp, îşi spune el, “mai iau un ban, mai mă extind, mai meşteresc una alta, poate şi modific câte ceva, cine ştie”. Pe un eşafodaj existent, locuinţa evoluează. Acest spaţiu fix este coloana vertebrală şi ajută ca celălalt spaţiu, cel flexibil, să aibă pe ce să se sprijine în feluritele lui preschimbări.

Cât despre spaţiul flexibil, consider un spaţiu nehotărât, dar nehotărât cu idiosincrazii. Deci nu o indecizie flască, ci una cu multe şi mici începuturi de dezvoltare, toate rămase în suspans. Englezii i-ar zice “open-ended”. Un spaţiu “accidentat”, cu multe începuturi, aşteaptă omul care să hotărască ce şi cum. Este vorba despre opţiuni: de a adăuga un dormitor, de a separa un spaţiu de închiriat, de a se restrânge în scopul de a demara o afacere şi multe altele. Un spaţiu neted, ordonat şi cartezian, este ca o foaie albă, prea abstract şi fără iniţiativă. Locuitorului nu-i plac camerele goale. El aşteaptă motive să se apuce de treabă.

Este propus un sistem care se bazează pe blocat/deblocat uşi pentru a genera spaţii prin subdiviziune/cumulare. Singurul element mobil în acest sistem este peretele pliant din situat la jumătatea spaţiului deschis, exact pe amprenta vechiului perete.