P06 coperta10

Camping in Susag, Luncile Prigoanei – Premiul 3

 

 

Zona corturi si casute

 

 

         Concurs         

arh. Mihnea Simiras 

Când se hotărăşte să plece cu cortul sau cu rulota în excursie, omul se bucură de faptul că pleacă într-o călătorie aventuroasă, “cu casa după el”, beneficiind de liberate de decizie şi de mişcare. Anticipează peripeţiile pe care le va trăi în locuri sălbatice, dar şi în locuri organizate de mâna omului, în curtea unei gazde sau într-un camping unde va dori să poposească spontan. Dat fiind caracterul nomad al acestui tip de turism, spaţiul în care se aşează pentru o scurtă durată nu poate fi nici el un sistem închis. Fie că este vorba de o pajişte la altitudine sau de un perimetru organizat într-o aşezare umană, turistul “nomad” va dori libertate de mişcare şi o prezenţă diminuată a sistemelor de securitate şi organizare (gard, spaţiu de primire, recepţie etc.).

Turistul îşi instalează “casa” şi pleacă în explorare. Are la dispoziţie mai întâi spaţiile perimetrului imediat al campingului, apoi cele ale cadrului mai larg al staţiunii şi, în final, cele ale arealului natural. Felul în care percepe această trecere dintre entităţi determină în final şi genul de experienţă care îl aşteaptă.

Va descoperi el în spatele gardului doar un sistem de circulaţii carosabile şi pietonale care leagă mai multe dotări turistice mai mult sau mai puţin autonome sau se va simţi parte a unui sistem integrat de experienţe şi senzaţii care acoperă întreaga suprafaţă a staţiunii şi a arealului natural înconjurător?

Campingul propus încearcă astfel să atingă două obiective.

În primul rând încearcă să aducă ceea ce poate fi numit un exterior cât mai aproape de locuinţa temporară, astfel încât turistul să se poată adânci cât mai facil şi mai repede în încrengătura de experienţe şi senzaţii pe care i le oferă staţiunea turistică.

În al doilea rând încearcă să amplifice gradul de angajare al campingului la viaţa publică a staţiunii astfel încât să încurajeze participarea spaţiilor lui (într-un mod controlat) la circuitul turistic general; scopul final fiind un sistem de organizare a unei staţiuni turistice în care entităţile ei individuale să facă parte dintr-un sistem cât mai deschis şi cât mai puţin segregat.