P08 - capat

Marangozerie in Delta Dunarii – Mentiune

P01 - IMG - EXTERIOARA0

Concurs - Mentiune

arh. Mihnea Simiras 

       Un marangoz şi ucenicii săi se adună să meşterească bărci într-un şopron. Aceasta este ipostaza în jurul căreia s-a conturat proiectul.

       Apoi, mişcările lor în spaţiu şi diferitele necesităţi ergonomice au conturat un spaţiu punctat de locuri de lucru sau de odihnă, luminate mai mult sau mai puţin, deschise sau cu posibilitatea de a fi deschise, separate sau cu posibilitatea de a fi comasate. La nevoie, spaţiul se poate securiza prin închiderea obloanelor. Punctele de lumină (ferestre sau luminatoare) se aglomerează sau se răresc în funcţie de necesităţile de iluminare naturală a diferitelor activităţi. Spaţiul este încălzit printr-o sobă de cărămidă pe lemne, care oferă şi posibilitatea de a încălzi o cafea sau un ceai şi, în acelaşi timp, încălzeşte şi apa printr-un sistem de serpentine de cupru incorporate. La intrare se află o prispă generoasă care adăposteşte şi depozitul de lemne, ventilat permanent şi accesibil şi celorlalţi meseriaşi din casele alăturate.

       Totul este construit din materiale locale şi tehnici locale, mai exact, pe o fundaţie de piatră se ridică un schelet de lemn, se bate lut pe interior şi pe exterior (pe o structură de nuiele împletite) şi se acoperă cu o pălărie generoasă de stuf.